تبیان، دستیار زندگی
اولین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی سومین دوره جشنواره بین‌المللی فرهنگی تبلیغی طوبی با عنوان جنگ نرم، جنگ رسانه در سالن شهید صدر مدرسه عالی امام خمینی(ره) قم برگزار شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

جنگ رسانه

جنگ رسانه

اولین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی سومین دوره جشنواره بین‌المللی فرهنگی تبلیغی طوبی با عنوان جنگ نرم، جنگ رسانه در سالن شهید صدر مدرسه عالی امام خمینی(ره) قم برگزار شد.

در ابتدا حجه الاسلام و المسلمین سنگی به معرفی جشنواره و نشست‌ها اشاره کرد و هدف از برگزاری این نشست‌ها را پرداختن به مقوله هنر در امر تبلیغ دانست.

وی با اشاره به فطرت زیباپسند انسان ادامه داد: ما در عالم طبیعت فقط نیاز به اکسیژن و هوا داریم پس لازم نبود که درختی با این زیبایی خلق شود تا به وجود اکسیژن کمک کند. پس خداوند هم در تولیدات خود از هنر استفاده می‌کند و ما هم فطرتمان زیبایی را دوست دارد پس باید مطالبی را که برای مردم ارائه می‌دهیم هنرمندانه باشد.

وی ادامه داد: طبق فرمایشات مقام معظم رهبری، هنر دینی به معنای تحجّرگرایی نیس

جنگ رسانه

ت، بلکه به این معنا است که با المان‌های هنری پیام دینی رسانده شود.

وی در پایان هدف از نشست‌ها و جشنواره طوبی را آشنایی طلاب که پیام‌آوران دین هستند با مبانی هنر و ارائه آن در جامعه با المان‌های هنری دانست.

در ادامه سخنران نشست حضرت حجه الاسلام و المسلمین رضوانی به بحث اصلی که "جنگ نرم، جنگ رسانه" بود پرداخت و با اشاره به اینکه نقش رسانه در جهان امروز غیرقابل انکار است گفت: چه کنیم که در جنگ رسانه مغلوب نباشیم؟

جنگ رسانه در سه قالب ارائه می‌شود: جنگ رسانه‌ای، جنگ رایانه‌ای و جنگ اطلاعاتی. نقش هنر و رسانه در جهانی شدن اقتصاد و فرهنگ و سیاست غیرقابل انکار است. ما چه بخواهیم چه نخواهیم امروزه کره زمین تبدیل به یک دهکده کوچک شده که همه اتفاقات در لحظه اطلاع‌رسانی می‌شود.

وی در ادامه جنگ نظامی را آخرین گزینه دانست و جنگ رسانه‌ای را اولین سلاح برای تضغیف کشور هدف معرفی کرد و افزود: مثلاً در جریان هسته‌ای ایران غرب با تمام خصومتش با ایران اصلاً به جنگ نظامی فکر نمی‌کند ولی بیکار هم ننشسته است.

وی ادامه داد: یکی از برجسته‌ترین ویژگی‌های جنگ رسانه‌ای سربازان آن هستند، متخصصان تبلیغات و کارگزاران رسانه‌ها. اگر طلبه با این سلاح آشنا نباشد قبل از ورود به جنگ مغلوب خواهد بود. چون آن‌ها در استفاده از این سلاح اخلاق و دین را کنار گذاشته‌اند، البته به ایدئولوژی خودشان بسیار متعهدند. پس به همان میزان که متخصص متعهد داشته باشیم به همان میزان موفق خواهیم بود.

این جنگ یک جنگ بهداشتی است و خرابی آن دیده نمی‌شود.

جنگ رسانه

وی در ادامه ابزار این جنگ را عدسی دوربین و میکروفن و قلم و رایانه برشمرد و گفت: این ابزار امروزه بیشترین تأثیر را بر جوامع دارد و چون کسانی که مورد حمله قرار می‌گیرند ممکن است اصلاً متوجه نشده باشند پس این جنگ، جنگِ خاموش است. لذا مقام معظم رهبری در سخنان خود در مشهد فرمودند: "دشمن از طریق جنگ رسانه‌ای قصد پیاده کردن شیوه‌های جدیدی در انتخابات دارد" و دیدیم که چه شد.

حضرت حجه الاسلام و المسلمین رضوانی به مقایسه جنگ نظامی و رسانه‌ای پرداخت و گفت: هر چند هدف هر دو جنگ عوض کردن دولت‌هاست اما در جنگ نظامی دولت‌ها مستقیماً با یکدیگر درگیر می‌شوند در حالیکه در جنگ رسانه‌ای با بمباران اطلاعاتی، مردم را با دولت درگیر می‌کنند. میدان نبرد در جنگ نظامی میدان‌ها و سرزمین‌ها و در جنگ رسانه‌ای قلوب و اذهان مردم است.

لذا نظام حوزوی و دینی ما زمانی موفق است که یک نظام رسانه‌ای موفق و قوی داشته باشد. امروزه موبایل یکی از بهترین رسانه‌ها است. به عنوان مثال فرقه ضاله وهابیت در سال گذشته در نمایشگاه کتاب تحت عنوان یک شرکت سیم‌کارت رایگان هدیه می‌داد و بعد از طریق همین سیم‌کارت‌ها پیام‌های هدفمند خودشان را ارسال می‌کردند و در کمترین زمان و با کمترین هزینه به مقصد می‌رساندند.

وی در ادامه به تبلیغات در جنگ رسانه‌ای اشاره کرد و گفت: جلوگیری از تأمل و تحقیق و کشف حقیقت، تحریف واقعیت، مبالغه‌گویی، ایجاد ذهنیت، افسانه‌پردازی و دروغ‌گویی از مهمترین حربه‌ها در این امر به حساب می‌آید.

اما این تبلیغات مراحلی دارد که در مرحله اول که مرحله مقدماتی است این تبلیغات قصد ایجاد بجران را دارد و در مرحله بعد که توجیه نام دارد به انعکاس اخبار مهم یا به ظاهر مهم برای سرعت بخشیدن به مداخله نظامی می‌پردازند و در مرحله بعد به منظور فراهم نمودن زمینه مهار پوشش خبری به سانسور پرداخته و در آخرین مرحله که پس از جنگ است همه تلاششان را صرف عادی جلوه دادن منطقه بحران پس از جنگ کرده و سپس به کاهش فعالیت و پوشش خبری می‌پردازند.

وی در پایان به این نکته اشاره کرد که ما شاید نتوانیم به خاطر اعتقادتمان راحت از بعضی شیوه‌های آن‌ها استفاده کنیم ولی می‌شود با بومی‌سازی این شیوه‌ها با آن‌ها مقابله کرد.

(سایت جشنواره طوبی)


گزارش:علی شاه مرادی

تنظیم:امید واضحی آشتیانی_حوزه علمیه تبیان