تبیان، دستیار زندگی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از حذف معاونت سینمایی پس از تشكیل سازمان سینمایی خبر داد و از دستور جلسه‌ از 9 بند در اولین جلسه‌ شورای عالی سینما سخن گفت و همچنین تاكید كرد:«بودجه 30 میلیاردی فیلم مجیدی از ارشاد تامین نمی‌شود.»
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حذف معاونت سینمایی

سید محمد حسینی

 وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از حذف معاونت سینمایی پس از تشكیل سازمان سینمایی خبر داد و از دستور جلسه‌ از 9 بند در اولین جلسه‌ شورای عالی سینما سخن گفت و همچنین تاكید كرد:«بودجه 30 میلیاردی فیلم مجیدی از ارشاد تامین نمی‌شود.»

به گزارش ایسنا، در این نشست كه صبح روز 12 دی ماه  با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی در سالن معاونت سینمایی برگزار شد، سید محمد حسینی ابتدا به ذكر توضیحاتی درباره روند شكل‌گیری شورای عالی سینما پرداخت و با اشاره به تشكیل اولین جلسه این شورا اظهار امیدواری كرد: این جلسات در آینده استمرار داشته باشند و موجبات حل مشكلات سینمای ایران را فراهم آورند.

وزیر ارشاد در عین حال گفت: تمامی دلسوزان و كسانی كه مدعی هستند، می‌توانند پیشنهادات خود را در این زمینه ارائه كنند و در ارتباط با حضور سایرین در این شورا هم خوشبختانه ما محدودیتی نداریم و می‌توانیم به تعدادو ترتیب اعضای این شورا بیفزایم.

وی یادآور شد: با اقداماتی كه طی دو سال گذشته در دولت دهم صورت گرفته، دوستان در این جلسه مطرح می‌كردند كه با توجه به این اقدامات ما از دولت انتظار داریم كه در عرصه سینما هم شاهد نوعی تحول باشیم. چرا كه به هر حال كارهای روزمره همیشه انجام شده است، اما از چنین دولتی انتظار می‌رود كه اقداماتی به مراتب جدی‌تر داشته باشد.

اما در ادامه‌ این نشست و در پاسخ به پرسشهای متعدد خبرنگاران وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ارتباط با نحوه‌ انتخاب اعضای شورای عالی ودر توضیح این مساله كه چرا در این شورا از اعضایی مثل میرباقری و جوزانی كه سالهاست فیلم سینمایی نساخته‌اند، بهره گرفته شده و در عین حال به خانه سینما بی‌اعتنایی شده، اظهار كرد: ما در این جلسه از پنج سینماگر شناخته شده استفاده كردیم كه انتخاب این افراد بر اساس مصوبه‌ی دولت بر عهده‌ی وزیر فرهنگ و ارشاد قرار داشت. البته بیش از انتخاب این دوستان ما با افراد مختلفی مشورت كردیم و نامهای مختلفی مطرح شد، اما در آخر به این نتیجه رسیدیم كه تركیب فعلی می‌تواند كمك بیشتری به اهداف ما بكند. به هر حال ما نمی‌خواهیم اعضایی كه در این شورا حضور می‌یابند زینت‌المجلس باشند و تنها در جلسات حاضر شوند، بلكه به دنبال افرادی هستیم كه برای پیگیری این مسائل انگیزه‌ی كافی داشته باشند. خوشبختانه در جلسه اول شورای عالی هم مشخص شد كه اعضای آن ایده‌های خوبی دارند.

خیلی بین سینما و تلویزیون خط‌كشی وجود ندارد

وی در ارتباط با بهره‌گیری از كارگردانان تلویزیونی هم گفت: خیلی بین سینما و تلویزیون خط‌كشی وجود ندارد و در این دو عرصه آثار مشترك و مشابه فراوان است. به هر حال برای این شورا داود میرباقری، شهریار بحرانی، مسعود ده‌نمكی، احمد نجفی و محسن علی‌اكبری به عنوان نمایندگان معرفی شده از سوی وزیر ارشاد حضور یافتند و جمال شورجه و مسعود جعفری جوزانی هم به عنوان نماینده تشكل‌ها و صنوف حضور خواهند داشت كه در این میان جمال شورجه از سوی سه تشكل مستقل انجمن انقلاب و دفاع مقدس،سینماگران مستقل و انجمن بازیگران و جعفری جوزانی به عنوان نماینده‌ای كه از سوی شورای مركزی كانون كارگردانان و هیات موسس تهیه كنندگان انتخاب شده بود، حضور پیدا می‌كند.

شكی نیست كه اعضای شورای عالی همه خبره و كارشناس هستند

حسینی ادامه داد: در ارتباط با خانه سینما هم باید بگویم كه بحثهایی از گذشته مطرح بوده و قرار است فردا در جلسه‌ای كه میان هیات مدیره خانه سینما و معاون سینمایی صورت می‌گیرد این موارد مطرح شود، ما در آن جلسه شنونده نقطه نظرات هیات مدیره خانه سینما خواهیم بود و اگر آنها نظری داشته باشند آن را به كار خواهیم گرفت تا از همه ظرفیت‌ها استفاده شود. البته ما هم سوالاتی از این افراد داریم كه درباره‌ی آنها هم صحبت خواهد شد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با تاكید مجدد بر اینكه تعداد اعضای حقوقی و حقیقی شورای عالی سینما قابل افزایش است، خاطرنشان كرد: یكی از دلایلی كه ما تاكید داریم بحث شورای عالی سینما مورد تاكید و توجه قرار بگیرد آن است كه دوست داریم در این‌باره نظرات مختلف را بشنویم. من همچنین امیدوارم كه جلسه فردا نتایج خوبی داشته باشد و این فرصت موجب همدلی و همراهی بیشتر اهالی سینما شود.

وی در پاسخ به این مطلب كه اگرچه سینماگران راه یافته به شورای عالی سینما همه متخصص هستند اما هیچ‌ یك از آنها سابقه فعالیت مدیریتی و صنفی نداشته‌اند، توضیح داد: قطعا امور اجرایی توسط معاون سینمایی انجام می‌شود. ما در جلسات شورای عالی بیشتر در پی آن هستیم كه یك اتاق فكر داشته باشیم و از آنجا كه تمام این دوستان خود درگیر كار سینما هستند و تاكنون فعالیتهای مهمی انجام داده‌اند قطعا حرفهای مهمی خواهند داشت. علاوه بر این این افراد با دوستان دیگری هم در تماس هستند و در كل در اینكه اعضای شورای عالی سینما همگی خبره و كارشناس هستند، شكی نیست.

یكی از دلایلی كه ما تاكید داریم بحث شورای عالی سینما مورد تاكید و توجه قرار بگیرد آن است كه دوست داریم در این‌باره نظرات مختلف را بشنویم. من همچنین امیدوارم كه جلسه فردا نتایج خوبی داشته باشد و این فرصت موجب همدلی و همراهی بیشتر اهالی سینما شود.

برای كار اجرایی و مدیریت قطعا به افراد همدل نیاز داریم

وی در ارتباط با اینكه طی دوره‌ی مدیریتی جدید سینما اهالی شوراهای مختلفی كه به واسطه دولت تشكیل می‌شوند و همچنین تیم مدیریتی به نام‌هایی محدود خلاصه می‌شوند و به نظر می‌رسد كه مسوولان این بخش علاقه‌ای به استفاده از خرد جمعی ندارند، توضیح داد: ما می‌توانیم افراد مختلف را در كارگروه‌ها وحتی تركیب اصلی شورای عالی مورد استفاده قرار دهیم. اما در ارتباط با مدیریت، معاونت سینمایی و همه معاونت‌ها همواره به دنبال داشتن یك تیم منسجم هستند. چرا كه اگرچه لازم است در تصمیم‌گیری‌ها با سعه صدر نظرات مختلف شنیده شوند اما در كار اجرایی تشتت مانع از انجام فعالیت‌ می‌شود و لازم است كه تیم اجرایی مانند یك تیم فوتبال همدل و منسجم باشند. حال اینكه معاونت سینمایی از جمعی همدل و همراه خود استفاده كرده نقطه‌ی قوت اوست و نه نشانه ضعف. به هر حال دوستان مختلف می‌توانند در جاهای دیگری مانند جشنواره‌ها حضور داشته باشند و هیچ محدودیتی هم برای این موضوع نیست اما در كار اجرایی لازم است كه انسجام وجود داشته باشد.

سیدمحمد حسینی در بخش دیگری از این نشست در پاسخ به دلیل تعویق تشكیل شورای عالی سینما اظهار كرد: این موضوع مدتهاست كه مورد بررسی و پیگیری است و قطعا اگر زودتر این شورا تشكیل می‌شد بهتر بود. اما به هر حال این نوع كارها نیازمند نوعی مبنای حقوقی است و اینگونه نیست كه به سرعت همه چیز انجام شود.

بدون برنامه بودن شورا را نفی می‌كنم

وی در پاسخ به نقطه‌نظری كه تشكیل این شورا را فاقد برنامه دانسته بود خاطرنشان كرد: من بدون برنامه بودن این شورا را نفی می‌كنم. ما دستور جلسه‌ای متشكل از 9 بند برای این جلسه داشتیم، اما به خواست رئیس جمهور قرار شد خودمان را محدود نكنیم و این موارد اصلی را كه همه دارای اهمیت بودند به مرور زمان پیگیری كنیم و در جلسه اول شورا موضوعات مختلف را هم مطرح كنیم.

حسینی در عین حال گفت: البته اگر ما در همین جلسه چندین طرح هم تصویب می‌كردیم، عده‌ای باز انتقاد می‌كردند كه این موارد از پیش طراحی شده بوده است و به هر حال می‌بینیم كه راه برای آنهایی كه می‌خواهند انتقاد كنند همواره باز است.

وی در ادامه عنوان كرد: بد نبود اگر دوستان صدا و سیما در این جلسه حضور می‌داشتند تا بعدها با دیدن نوار این جلسه دوستان می‌دیدند كه چه جلسه پرباری تشكیل شده است. البته قطعا در جلسات اینچنینی نمی‌شود از دوربین بهره گرفت. اما خود من با توجه به جلسات متعددی كه تاكنون داشته‌ام بر این باورم كه اولین جلسه شورای عالی سینما از مهمترین و پربارترین جلسات بوده است.

به گزارش ایسنا،وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این سوال كه آیا جلسه‌ شورای عالی این بار هم قرار است مانند سال 77 و جلساتی كه در دوره‌ سیف‌الله داد برگزار می‌شد، باشد اظهار كرد: جزئیات آن جلسه را من اكنون در نظر ندارم اما در راس آن شورا معاون سینمایی قرار می‌گرفت، اما اكنون سطح كار به مراتب ارتقاء پیدا كرده و رئیس جمهور در این جلسات حضور پیدا می‌كند.

وی در عین حال با آرزوی علو درجات برای سیف الله داد اظهار كرد:این دولت نشان داده است كه در حیطه‌ای كه ورود پیدا كرده با جدیت مسائل را پیگیری كرده است و یا به حیطه‌ای وارد نشده و یا در صورت ورود كاری اساسی انجام داده است. ما در شهرستان‌های مختلف ده‌ها طرح نیمه‌كاره داشتیم كه همین طور رها شده بودند و مردم از تكمیل آنها نا امید شده بودند اما این دولت وارد این پروژه‌ها شد و آنها را به سرانجام رساند.

حسینی ادامه داد: در زمینه سینما هم ما نمی‌خواهیم بحثی مقطعی را مطرح كنیم، وقتی چنین صحبتهایی درباره شورای عالی سینما مطرح می‌كنیم خود ما هم خوب می‌دانیم كه با این شیوه توقعات بالا می‌رود و چندی دیگر همه نتایج این شورا را خواهند پرسید، اما به هر حال ما تصمیم‌مان را گرفته‌ایم كه این طرح حالتی جامع داشته باشد، مسائل مختلف را در بر بگیرد و ضعف‌ها و نقاط قوت سینما را به طور جدی مورد توجه قرار دهد.

با تشكیل سازمان سینمایی، معاونت سینمایی حذف می‌شود

محمد حسینی خاطرنشان كرد: ما می‌بایست معاونت‌های خود را از هفت مورد به پنج مورد كاهش می‌دادیم كه تاكنون یكی از این موارد صورت گرفته و معاونان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به شش مورد رسیده‌اند و پس از این در پی تشكیل سازمان سینمایی نیاز به معاونت سینمایی هم مرتفع خواهد شد.

قطعا نگاه دولت تقویت بخش خصوصی است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از این جلسه خاطرنشان كرد: دولت با جدیت سعی دارد كه تصدی‌گری خود را در زمینه‌های مختلف كاهش دهد، اما در كنار این موضوع دولت وظایف حاكمیتی خود را هم انجام خواهد داد. ما در رشته‌های مختلف به دنبال تصدی‌گری نیستیم و تنها به نظارت می‌پردازیم، ما كه نمی‌خواهیم خودمان درباره موضوعات مختلف فیلم بسازیم یا كتاب بنویسیم كه بگویند ما دخالت می‌كنیم اما به هر حال این هم طبیعی است كه اگر قرار باشد از اثری حمایت كنیم آن اثر باید بر اساس اولویت‌های كشور باشد.

نمی‌خواهیم عرصه بر سینماگران تنگ شود

حسینی در ارتباط با اصناف و گروه‌های مختلف ادامه داد: ما با همه صنوف و گروه‌ها در تماس خواهیم بود و مبنای ما بر این است كه از آنها حمایت كنیم، البته در این میان قطعا افرادی كه در پی تولید كارهای فاخر باشند بیشتر مورد حمایت ما قرار می‌گیرند. علاوه بر این بنای ما حمایت از اهالی سینماست و نمی‌خواهیم عرصه بر آنها تنگ شود و عده‌ای فكر كنند كه به عنوان مثال تشكیل شورایی واحد برای تهیه‌كنندگان به منظور تنگ‌ كردن عرصه برای صنوف است.

بحث‌ ما این است كه با رافت اسلامی با این دو هنرمند برخورد شود

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ارتباط با اینكه شنیده می‌شود در جلسه‌ شورای عالی سینما صحبتهایی هم درباره جعفر پناهی و محمد رسول‌اف مطرح شده و از رئیس‌جمهور درخواست‌هایی با ارتباط با حمایت از این دو هنرمند شده، تصریح كرد: به هر حال نگاه ما نگاهی حمایتی است و وظیفه داریم از كل جامعه هنری و مطبوعات حمایت كنیم. اما این معنایش آن نیست كه اگر كسی مجرم هم بود بخواهیم برای او بی حساب و كتاب كاری كنیم. بحث ما این است كه با رافت اسلامی با این افراد برخورد كنیم و در عین در نظر گرفتن قانون اگر جایی هست، حمایتهایی هم از این افراد داشته باشیم.

وی ادامه داد: البته قبلا هم نمونه‌ای دیگر از هنرمندان داشتیم كه در خارج از كشور صحبتهایی مطرح كرد اما بعد كه با خود فكر كرد دید كه صحبتهایش اشتباه بوده و ما هم سعی كردیم كه به او موقعیت بدهیم.اكنون اینكه ما می‌گوییم قرار است از هنرمندان حمایت كنیم به این معنا نیست كه بخواهیم ازمجرمان حمایت كنیم. به هر حال اگر فردی جرمی كرده باید با او قانونی برخورد شود اما گاه جا دارد كه با كمی اغماض به مسائل نگاه شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین خاطرنشان كرد: اكنون جواد شمقدری این موضوع را پیگیری می‌كند و قراراست كه در این باره دیدارهایی با مسوولان مرتبط داشته باشد. اما در كنار این موضوع باید توجه داشته باشیم كه كسی كه در دادگاه محكوم می‌شود باید بتواند از خودش دفاع كند و بگوید كه می‌خواهد روندی متفاوت در پی بگیرد. با توجه به این نكته قطعا بخشی از موضوع هم به عهده‌ی خود افراد خواهد بود. البته در كل در ارتباط با مسائل مختلف لازم است كه ما ارتباط بیشتری با دستگاه‌های قضایی داشته باشیم، چرا كه هر چه زمینه‌های تعامل ما با دستگا‌ه‌های قضایی بیشتر باشد برایمان بهتر خواهد بود.

شمقدری: خود من مستندسازم

در بخش دیگری از این نشست خبرنگاران در ارتباط با عدم حضور نماینده‌ای از میان مستندسازان در شورای عالی سینما گفتند و وزیر ارشاد این موضوع را از مواردی دانست كه معاونت سینمایی باید بررسی كند، شمقدری كه از حاضران در این جلسه بود، گفت: خود من مستندساز هستم.

حسینی در پی آن گفت: اینكه می‌گوییم افراد برجسته‌ای برای شركت در شورای عالی سینما دعوت كرده‌ایم معنایش آن نیست كه همه صاحب‌نظران در این زمینه را دعوت كرده‌ایم. طبیعتا ما نمی‌خواهیم جمع گسترده‌ای در این شورا حضور داشته باشند، چرا كه این گستردگی امكان تصمیم‌گیری را خواهد گرفت. اما با این وجود درباره‌ی نمایندگان صنف مستندسازان جا دارد كه موضوع پیگیری شود و اگر گزینه مناسبی در این زمینه وجود داشته باشد ما آماده‌ایم كه نماینده این بخش را هم در شورای عالی سینما داشته باشیم.

وی در ارتباط با غیبت نمایندگان سینمای انیمیشن در شورای عالی هم اظهار كرد: درباره‌انیمیشن‌برنامه‌ریزی‌هایی شده تا بنیادی خاص برای این بخش داشته باشیم كه قطعا در این بخش توجه جدی‌تری به مسائل مختلف این بخش از سینما صورت خواهد گرفت.

حسینی در پاسخ به سوال یك خبرنگار خارجی در این باره كه رئیس‌جمهوراعلام كرده كه قرار است سالانه 10 فیلم فاخر تولید شود، حال آیا با توجه به زمان‌بر بودن این فیلمها چنین امكانی وجود دارد و آیا فیلم فاخر همچنان به معنای فیلم دینی خواهد بود، توضیح داد: بالاخره باید پیام خوبی در این جلسات منتقل شود، نحوه ساخت فیلمها یكی از بحثهای مهمی بود كه در این جلسه سینماگران به آن پرداختند. به عنوان مثال كارگردان فیلم

« ملك سلیمان» در جلسه شورای عالی هم گفتند كه برای ساخت این فیلم مجبور شده‌اند از امكانات كشورهای دیگر بهره بگیرند. به همین دلیل قرار شد كه از این پس امكانات به سرعت تهیه شود. تاكنون هم شاید یكی از دلایلی كه موجب طولانی شدن روند ساخت فیلمهای فاخر می‌ شد همین بحث كمبود امكانات بود كه اگر این تجهیزات وارد شود، سرعت كار از این پس بیشتر خواهد شد، علاوه بر این همواره اول كار كمی مشكل است اما وقتی كه یك بار این پروژه انجام می‌شود روند آن مشخص و انجام این روند ساده‌تر می‌شود.

بودجه 30 میلیاردی فیلم مجیدی از ارشاد تامین نمی‌شود

حسینی در ادامه صحبتهایش در این جلسه در ارتباط با سوالی كه مبنی بر بودجه 30 میلیاردی فیلم جدید مجید مجیدی و محل تامین این بودجه مطرح شده بود اظهار كرد: قرار نیست وزارت ارشاد این بودجه را پرداخت كند این بودجه از جای دیگری تامین می‌شود و دركل ما از ورود وزارتخانه‌ها و سازمانهای مختلف در بحث حمایت از فیلمهای ارزشمند استقبال می‌كنیم و حتی این موضوع یكی از بحثهای مهم ما در شورای عالی سینما هم بوده است.

تشكل‌های صنفی وارد مسایل سیاسی نشوند

حسینی در بخش دیگری از این صحبتها با اشاره به تاثیرگذاری سینما و مشكلات جدی كه در این زمینه نیاز دارد، سینمای كشور را نیازمند درمان ریشه‌ای دانست و تشكیل شورای عالی سینما را در همین راستا برشمرد و افزود: ما امیدواریم كه دوستان مختلف طرح‌هایشان را در این زمینه ارائه كنند. همچنین ما توقع داریم كه تشكلهای صنفی واقعا به كار صنفی بپردازند و در كارهایشان منافع همگان را در نظر بگیرند و وارد حیطه‌های سیاسی نشوند. به هر حال این دولت در عرصه‌های مختلف نشان داده است كه قدرتمند است و هیچ‌كجا معطل نمی‌ماند كه به خاطر عده‌ای خاص از كارها باز بماند. به هر حال ما اگرچه ممكن است با سران صنوف درارتباط باشیم اما اگر ببینیم كه در بدنه هم توانی وجود دارد از آن غافل نمی‌شویم.

در پایان این نشست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به حضور برخی مدیران دیگر در این جلسه اشاره كرد و گفت: علاقمند بودیم از نظرات این مدیران هم استفاده كنیم اما فرصت نشد.

جلسه‌ امروز وزیر ارشاد سه روز پس از برپایی اولین جلسه‌ شورای عالی سینما و پس از ارائه توضیحات وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیرامون این نشست در برنامه‌ « هفت» برگزار شد و پس از پایان نشست هم وزیر ارشاد به سئوالات خبرنگاران پاسخ داد.

تنظیم برای تبیان : مسعود عجمی